Yemek Kültürü
- Yemek kültürü
açısından Dünya’nın en zengin coğrafyalarından birinde yaşamaktayız. Yemek
çeşitlerimiz; kullanılan malzemeler, yapılış şekilleri ve tekniklerini göz
önünde bulundurduğumuzda, Anadolu’nun bölgeleri arasında çok farklı özelliklere
sahiptirler. Türk mutfak kültürünü incelediğimizde tarih boyunca Türklerin
yemek kültürünün göçebelik, tarım ve hayvancılık gibi yaşam tarzlarından büyük
ölçüde etkilendiğini görmekteyiz. Günümüze ulaşana kadar birçok farklı
kültürlerden etkilendiği gibi diğer kültürleri de etkileyen bir yemek
kültürümüz bulunmaktadır. Genel olarak baktığımızda göçebelik kültürü, tarıma
dayalı ekonomik yapı, davranış kalıpları ve yaşanılan coğrafyanın yemek
kültürümüzü büyük ölçüde etkilediğini görüyoruz.
- Türkler Orta
Asya’dan Anadolu yöresine çok farklı yemek türleri getirmişlerdir. Orta Asya
kültürüne uygun bu yiyeceklerden yoğurt, pastırma ve tarhana gibi bazıları,
günümüzde de sofralarımızdan eksik etmediğimiz yiyecekler arasına girmişlerdir.
Daha sonra Osmanlı Devleti’nin geniş bir coğrafyaya hükmetmesi, birçok farklı
kültür ve medeniyetin yemek kültürünün Türk mutfağına girmesine yol açmış ve
oldukça zengin bir Osmanlı Mutfağı’nı ortaya çıkmıştır.
- Bugün ise geniş
Anadolu coğrafyasında ortak birçok yemek çeşitleri olsa da Türk Mutfağı homojen
bir yapıda değildir. Özellikle farklı coğrafi özelliklere ve kültürlere sahip
Anadolu yarımadası, belirgin bir şekilde farklı yemek kültürlerini içerisinde
barındırmaktadır.
- Bölgelerimizi
yemek kültürü açısından değerlendirdiğimizde Güneydoğu yöremizin yemeklerinde
Arap beslenme kültürünün etkilerini görebiliyoruz. Bol baharatlı yapılan
yemeklerde acı biber kullanımı, diğer bölgelere kıyasla oldukça fazladır.
Mercimek ve bulgur yörede sofraların vazgeçilmez yiyecekleridir.
- Karadeniz
yöresinde ise bu bölgede yaşayan halkın yemek kültürü temel olarak; hamsi,
mısır mamulleri, karalahana ve fasulye gibi yiyecek çeşitlerinden oluşmaktadır.
Hamsinin birçok farklı yemekte farklı şekillerde kullanılması bölgenin en
önemli kültürel zenginliklerindendir.
- İç Anadolu
yörelerimizin yemek kültüründe ise diğer bölgelerde olmadığı kadar buğday unu
içeren hamur işleri, bulgur, koyun eti ve patates gibi yiyecekler
bulunmaktadır. Kuzu tandır, mantı, un helvası, gözleme gibi çok farklı
lezzetler bu yöreye özgüdür.
- Anadolu’nun Batı
ucundaki Ege yöremiz, sebze ağırlıklı bir yemek kültürüne sahiptir. Pırasa,
patlıcan, börülce gibi sebzelerin ağırlıklı olarak tüketildiği yörede, diğer
bölgelere göre çok daha farklı bir yağ kullanım anlayışı vardır. Bölgenin
zeytin tarımına uygun olması buradaki yağ çeşidinin zeytinyağı olarak günümüze
kadar gelmesini sağlamıştır. Zeytinyağlı yemek çeşitlerinin meşhur olduğu
yörede, balık tüketimi de oldukça fazladır.
- Hayvansal yağların
ve et mamullerinin çok sevildiği ülkemizde buğday ürünleri de genel yemek
kültürümüzün en önemli parçasıdır.
- Yemek kültürümüzde
özel günlerde hazırlanan yemeklere verilen önem, başka kültürlerde olmadığı
kadar fazladır. Çiğ köfte, içli köfte, kuzu çevirme, baklava, kadayıf gibi
lezzetli yemekler, özel günlerin vazgeçilmez yemekleri olarak farklı farklı
bölgelerde karşımıza çıkmaktadır.
- Yemek kültürü sadece
pişirilen yemekler ile sınırlı değildir. Yemeğin sunuluşu, yapılış zamanları ve
bu yemek kültürünün çevresindeki yaşam biçimi de yemek kültürüyle
bağlantılıdır.
- Anadolu yemek
kültürünü oluşturan birçok davranış kalıpları bulunmaktadır. Kentlerde ve
kırsal kesimde farklılık gösteren bu davranışlar da yemek kültürümüzü
zenginleştiren öğelerdir. Kırsal bölgelerde genellikle hızlı ve gösterişsiz bir
şekilde yenen yemekler, yenirken genellikle yer sofraları tercih edilmektedir.
Yemek yerken çok fazla konuşmamak ve oyalanmamak da bu kesimin yemek kültürünü
oluşturmaktadır. Kentleşmiş bölgelerde ise yer sofrası yerini masalara bırakır,
yemek yeme daha ağır, sohbetli ve gösterişli bir hâl alır.
- Ev yemeklerine
olan düşkünlüğümüz de yemek kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Lokanta
yemeklerinin lezzetleri, genelde ev yemeklerimiz kadar hoşumuza gitmemektedir.
Dışarıdan alınan hazır yiyeceklerde aynı şekilde damak tadımıza tam anlamıyla
uymamaktadır.
- Yemeklerimizi
toplu bir şekilde yemekte kültürümüzün önemli bir parçasını oluşturmaya devam
etmektedir. Bayramlarımızda, cemiyetlerimizde ve diğer önemli günlerimizde
toplu yemek yeme alışkanlığımız evlerimizde dahi geçerlidir. Yemekleri yaparken
ve yerken kullandığımız eşyalar ve dizaynları, geçmişten günümüze gelen yemek
kültürümüzün ürünüdürler.
- Genel olarak
baktığımızda ülkemizin bize verdiği farklı yiyecek türleri, geçmişten günümüze
kuşaklardır aktarılan tarifler ve etkilendiğimiz diğer yemek kültürleri
açısından; dünyanın en zengin yemek kültürüne sahip, damak tadını bilen ve bu
çok çeşitli lezzetleri tatma ayrıcalığına sahip çok şanslı bir milletiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder