Sayfalar

28 Nisan 2012 Cumartesi

Yemek Adabı

    Kaşık Çatal Bıçak Yerleşimi

  •     Sofrada yemek en dıştaki çatal bıçaklarla başlar ve içe doğru ilerler.
  •     Çorba kaşığı bıçağın sağ tarafına koyulur. Tabağın üst kısmına tatlı çatalı ve bıçak koyulur.
  •     Servis edilecek diğer yemekler için ayrıca çatal-bıçak getirilir.

    Davetliler ve Yemek Kartları

  •     Yemeğe davet ettiğiniz misafirlerinize yemek hakkında önceden bilgi vermeniz uygun olacaktır. Bunun için masada herkesin görebileceği bir yere menü kartlarını koyabilirsiniz.

     Masa ve Servis

  •     Masaya büyük süsler, mumlar vb. süs ürünleri koymaktan kaçının. Servis edilecek olan yemekleri tabağın farklı köşelerine koyarak karışmalarını engelleyin. Tatlı servisinden önce masa tamamen temizlenmelidir

    Peynirler

  •     Ordövr olarak servis edilen peynirler için farklı bıçak verilir. Bıçak yardımıyla peynir kraker üzerine sürülür. Peynirleri çatal veya bıçak yardımıyla küçük bir parça ekmek üzerine de sürebilirsiniz. Yumuşak, sıvı peynirler ise daima salata bıçağı ya da yağ bıçağı ile sürülür

    Meyveler

  •     Yemek sonunda meyve ile servis edilen peynir, meyvelerin kabukları soyulduktan sonra çatal ile yenilebilir.
  •     Elma ve armut gibi meyveler tatlı tabağına elle alındıktan sonra çatal ve bıçak yardımıyla ikiye kesilir ve çekirdekleri çıkartılır. Daha sonra da küçük dilimler halinde yenilir.
  •     Muzun kabuğu elle soyulur. Meyvenin kendisi ise çatal ve bıçak yardımıyla yenir.
  •     Böğürtlen her halükarda kaşıkla yenmelidir.
  •     Kiraz elle yenilebilir. Çekirdekleri kibarca avucunuza çıkarın ve tatlı tabağınızın kenarına koyun.
  •     Meyve olarak servis edilen incir çatal ve bıçakla yenir. Tatlı olarak servis edildiğinde ise kaşık ve bıçak yardımıyla yenmelidir.
  •     Portakal ve greyfurt çatal ve bıçak ile dilimlenir ve yenir.
  •     Çekirdeksiz üzümler elle tek tek yenilebilir. Çekirdekli üzümlerde ise çekirdekle kibarca avuç içine alınarak tabağa konur.
  •     Kavun dilimlenmiş olarak verilirse çatal ile yenir. Tatlı olarak servis edilirse kaşık yardımıyla yenir.
  •     Şeftali ve erik gibi tek çekirdekli meyveler önce ikiye sonra dörde bölünerek çekirdekleri çatal ve bıçak yardımıyla ayıklanır ve yenir.
  •     Ananas dilimleri çatal ve bıçak yardımıyla yenilmelidir.
  •     Nar ikiye bölünmüş olarak servis edilmelidir. Bu şekilde servis edilen nar işaret ve başparmakla sıkıca tutulurken kaşıkla yenilmelidir.
  •     Eğer çilek krema ile servis edilirse kaşıkla yenmelidir. Pudra şekeri ile servis edilirse elle pudra şekerine batırılarak iki lokmada yenir.
  •     Karpuz dilimleri genellikle çatal ve bıçakla yenilir. Ağzınıza gelen çekirdekleri kapalı elinizle kibarca alıp tabağınıza koyun

    Havyar ve Kanepeler  

  •     Havyar küçük bir kase içinde kendi kaşığı ile servis edilirse, kendi tabağınıza kaseden kaşıkla alabilirsiniz. Havyar kanepelerini elinizle alıp ağzınıza atabilirsiniz

     Karides ve İstiridyeler

  •     Büyük boy karidesler istiridye çatalıyla alınır ve sosa batırılarak büyük lokmalar halinde yenilir. Eğer büyük boy karides geniş yemek tabağında servis edilirse çatal ve bıçak ile kesilebilir.
  •     Midye ve istiridyeler küçük balık bıçağı ile yenilmelidir. Yenmeden önce limon sıkılan midyeyi daha sonra kabuğunu sağlamca sıkıştırarak etini çıkarabilirsiniz.
  •     Mideye ve istiridyeler kesilmeden bütün olarak yenmelidir.
  •     Kızartılmış istiridye ya da karidesleri çatalınızın yanıyla keserek yiyebilirsiniz.
  •     Kuyruklu karidesleri elinizle kuyruğundan tutup, sosa batırarak yiyebilirsiniz. Ancak kuyruğu yemeyin.
  •     Yengecin bacakları teker teker gövdesinden ayrıldıktan sonra kıracak ile kırılır. Çıkan et sosa batırılarak yenir

    Çorbalar




  •     Çorbalar, çorbanın çeşidine ve yemeğin formalitesine uygun olarak çorba tabağında veya konsome kaselerde servis edilir.
  •     Konsome kaselerde servis edilen çorbanın sıcak olup olmadığını kaşıkla tadarak anlayın.
  •     Konsome kasenin içinde kalan sebzeleri kaşıkla yiyebilirsiniz. Çorba bitince kaşığı kasenin altındaki tabağın sağına bırakın.
  •     Çorba kaşığı hiçbir zaman kasenin içinde bırakılmaz.
  •     Tabakta servis edilen çorba, tabağın size yakın kısmından içilmeye başlanır. Kaşığın ucundan ve sessizce içilir.

   Kemikli Etler

  •     Kemikli etleri çatal ve bıçak yardımıyla yemelisiniz. Çatal ve bıçak ile alınamayacak boyuttaki parçaları tabakta bırakın.
  •     Kemikli etlerin ucuna takılan kağıtlar süs içindir. Kemikleri tutarak yemeye kalkmayın
  •     Balıklar
  •     Balıklar çatal ve bıçak yardımıyla yenmelidir. Balık servis edildiğinde öncelikle kafa ve kuyruk kısmı kesilerek tabakta ayrı bir kenara konulur. Daha sonra balığın sırtından başlayarak kılçığını çıkarabilirsiniz. Ağzınızda kalan küçük kılçıkları elinizle çıkarabilirsiniz.

    Ekmek ve Sandviçler

  •     Ekmek dilimlerini, yuvarlak ekmekleri yemeden ya da yağı sürmeden önce bölmeyi unutmayın. Küçük bisküviler ise asla kırılmamalı.
  •     Yağ bıçağı sağ tarafta tutulur böylece bıçağın sapı temiz kalacaktır.
  •     Yumuşak hamur işlerini ikiye ya da daha fazla parçaya kesin ve yiyeceğiniz parçaya yağı sürün. Küçük sandviçler ve kanepeler daima elle yenir. Büyük sandviçler bıçakla kesilmelidir. Soslu sıcak sandviçler için çatal ve bıçakla yenir.

    Tatlı ve Dondurmalar

  •   Tatlı ve dondurmalar özel bıçak, çatal ve kaşıklarıyla yenmelidir.
  •     Dondurma küçük kaşıkla yenilir. Eğer kek ya da çörek yanında servis edilirse tatlı çatalı ve kaşığı kullanmanız gerekir.
  •     Pastalar çatal ve bıçak yardımıyla yenilir 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder