Yemek Adabı
Kaşık Çatal Bıçak
Yerleşimi
- Sofrada yemek en
dıştaki çatal bıçaklarla başlar ve içe doğru ilerler.
- Çorba kaşığı
bıçağın sağ tarafına koyulur. Tabağın üst kısmına tatlı çatalı ve bıçak
koyulur.
- Servis edilecek
diğer yemekler için ayrıca çatal-bıçak getirilir.
Davetliler ve
Yemek Kartları
- Yemeğe davet
ettiğiniz misafirlerinize yemek hakkında önceden bilgi vermeniz uygun
olacaktır. Bunun için masada herkesin görebileceği bir yere menü kartlarını
koyabilirsiniz.
Masa ve Servis
- Masaya büyük
süsler, mumlar vb. süs ürünleri koymaktan kaçının. Servis edilecek olan
yemekleri tabağın farklı köşelerine koyarak karışmalarını engelleyin. Tatlı
servisinden önce masa tamamen temizlenmelidir
Peynirler
- Ordövr olarak
servis edilen peynirler için farklı bıçak verilir. Bıçak yardımıyla peynir
kraker üzerine sürülür. Peynirleri çatal veya bıçak yardımıyla küçük bir parça
ekmek üzerine de sürebilirsiniz. Yumuşak, sıvı peynirler ise daima salata
bıçağı ya da yağ bıçağı ile sürülür
Meyveler
- Yemek sonunda
meyve ile servis edilen peynir, meyvelerin kabukları soyulduktan sonra çatal
ile yenilebilir.
- Elma ve armut gibi
meyveler tatlı tabağına elle alındıktan sonra çatal ve bıçak yardımıyla ikiye
kesilir ve çekirdekleri çıkartılır. Daha sonra da küçük dilimler halinde
yenilir.
- Muzun kabuğu elle
soyulur. Meyvenin kendisi ise çatal ve bıçak yardımıyla yenir.
- Böğürtlen her
halükarda kaşıkla yenmelidir.
- Kiraz elle
yenilebilir. Çekirdekleri kibarca avucunuza çıkarın ve tatlı tabağınızın
kenarına koyun.
- Meyve olarak
servis edilen incir çatal ve bıçakla yenir. Tatlı olarak servis edildiğinde ise
kaşık ve bıçak yardımıyla yenmelidir.
- Portakal ve
greyfurt çatal ve bıçak ile dilimlenir ve yenir.
- Çekirdeksiz
üzümler elle tek tek yenilebilir. Çekirdekli üzümlerde ise çekirdekle kibarca
avuç içine alınarak tabağa konur.
- Kavun dilimlenmiş
olarak verilirse çatal ile yenir. Tatlı olarak servis edilirse kaşık yardımıyla
yenir.
- Şeftali ve erik
gibi tek çekirdekli meyveler önce ikiye sonra dörde bölünerek çekirdekleri
çatal ve bıçak yardımıyla ayıklanır ve yenir.
- Ananas dilimleri
çatal ve bıçak yardımıyla yenilmelidir.
- Nar ikiye bölünmüş
olarak servis edilmelidir. Bu şekilde servis edilen nar işaret ve başparmakla
sıkıca tutulurken kaşıkla yenilmelidir.
- Eğer çilek krema
ile servis edilirse kaşıkla yenmelidir. Pudra şekeri ile servis edilirse elle
pudra şekerine batırılarak iki lokmada yenir.
- Karpuz dilimleri
genellikle çatal ve bıçakla yenilir. Ağzınıza gelen çekirdekleri kapalı
elinizle kibarca alıp tabağınıza koyun
Havyar ve
Kanepeler
- Havyar küçük bir
kase içinde kendi kaşığı ile servis edilirse, kendi tabağınıza kaseden kaşıkla
alabilirsiniz. Havyar kanepelerini elinizle alıp ağzınıza atabilirsiniz
Karides ve
İstiridyeler
- Büyük boy
karidesler istiridye çatalıyla alınır ve sosa batırılarak büyük lokmalar
halinde yenilir. Eğer büyük boy karides geniş yemek tabağında servis edilirse
çatal ve bıçak ile kesilebilir.
- Midye ve
istiridyeler küçük balık bıçağı ile yenilmelidir. Yenmeden önce limon sıkılan
midyeyi daha sonra kabuğunu sağlamca sıkıştırarak etini çıkarabilirsiniz.
- Mideye ve
istiridyeler kesilmeden bütün olarak yenmelidir.
- Kızartılmış
istiridye ya da karidesleri çatalınızın yanıyla keserek yiyebilirsiniz.
- Kuyruklu
karidesleri elinizle kuyruğundan tutup, sosa batırarak yiyebilirsiniz. Ancak
kuyruğu yemeyin.
- Yengecin bacakları
teker teker gövdesinden ayrıldıktan sonra kıracak ile kırılır. Çıkan et sosa
batırılarak yenir
Çorbalar
- Çorbalar, çorbanın
çeşidine ve yemeğin formalitesine uygun olarak çorba tabağında veya konsome
kaselerde servis edilir.
- Konsome kaselerde
servis edilen çorbanın sıcak olup olmadığını kaşıkla tadarak anlayın.
- Konsome kasenin
içinde kalan sebzeleri kaşıkla yiyebilirsiniz. Çorba bitince kaşığı kasenin
altındaki tabağın sağına bırakın.
- Çorba kaşığı
hiçbir zaman kasenin içinde bırakılmaz.
- Tabakta servis
edilen çorba, tabağın size yakın kısmından içilmeye başlanır. Kaşığın ucundan
ve sessizce içilir.
Kemikli Etler
- Kemikli etleri
çatal ve bıçak yardımıyla yemelisiniz. Çatal ve bıçak ile alınamayacak
boyuttaki parçaları tabakta bırakın.
- Kemikli etlerin
ucuna takılan kağıtlar süs içindir. Kemikleri tutarak yemeye kalkmayın
- Balıklar
- Balıklar çatal ve
bıçak yardımıyla yenmelidir. Balık servis edildiğinde öncelikle kafa ve kuyruk
kısmı kesilerek tabakta ayrı bir kenara konulur. Daha sonra balığın sırtından
başlayarak kılçığını çıkarabilirsiniz. Ağzınızda kalan küçük kılçıkları
elinizle çıkarabilirsiniz.
Ekmek ve
Sandviçler
- Ekmek dilimlerini,
yuvarlak ekmekleri yemeden ya da yağı sürmeden önce bölmeyi unutmayın. Küçük
bisküviler ise asla kırılmamalı.
- Yağ bıçağı sağ
tarafta tutulur böylece bıçağın sapı temiz kalacaktır.
- Yumuşak hamur
işlerini ikiye ya da daha fazla parçaya kesin ve yiyeceğiniz parçaya yağı
sürün. Küçük sandviçler ve kanepeler daima elle yenir. Büyük sandviçler bıçakla
kesilmelidir. Soslu sıcak sandviçler için çatal ve bıçakla yenir.
Tatlı ve
Dondurmalar
- Tatlı ve
dondurmalar özel bıçak, çatal ve kaşıklarıyla yenmelidir.
- Dondurma küçük
kaşıkla yenilir. Eğer kek ya da çörek yanında servis edilirse tatlı çatalı ve
kaşığı kullanmanız gerekir.
- Pastalar çatal ve
bıçak yardımıyla yenilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder